banner 234x60
Nu Cash - Sneller euro's sparen doe je nergens!

zondag 23 januari 2011

Naar school vanaf 2,5 jaar

DEN HAAG -  Om de prestaties van zeer jonge probleemleerlingen spelenderwijs te verbeteren, kunnen peuters vanaf 2,5 jaar deze zomer al beginnen op de basisschool.
Doel van deze landelijke proef, die uiteindelijk in zo’n twintig gemeenten zal plaatsvinden, is om de peuters met een leerachterstand een vliegende start te laten maken in het basisonderwijs.

Minister Van Bijsterveldt (Onderwijs) kondigt het grootschalige experiment vandaag aan. Zij is op dit moment met een aantal gemeenten in gesprek dat aangeeft veel interesse te hebben in het nieuwe initiatief, waaronder Rotterdam.

„Een kind krijgt meer mogelijkheden als een taalachterstand in die belangrijke jaren vóór de gang naar het basisonderwijs wordt weggewerkt. Dat verdient elk kind, maar een leerling die goed mee kan komen in de klas is ook in het voordeel van juffen, meesters en klasgenootjes”, aldus de bewindsvrouw.

Zij raakte geïnspireerd door een rapport waarmee de Onderwijsraad vorig jaar kwam. Het adviesorgaan stelde voor alle driejarigen vijf ochtenden te laten spelen en leren in een ’pedagogisch rijke omgeving’.

Eén miljoen euro

De Onderwijsraad wilde de driejarigen laten spelen en leren onder verantwoordelijkheid van de basisschool en onder leiding van goed opgeleid personeel.

Op dit moment is er voor peuters met een achterstand al voorschoolse educatie beschikbaar, maar dat werkt volgens experts segregatie in de hand. Hoewel bij de komende proeven het schoolbestuur verantwoordelijk is voor de leerstof, wordt het samen met peuterspeelzaal of kinderdagverblijf uitgevoerd.

Voor het experiment stelt het kabinet dit jaar ruim 1 miljoen euro beschikbaar. Dat geld dient vooral om pedagogisch medewerkers op hbo-niveau in te zetten en bij te scholen voor het werken met peuters. Over zo’n drie jaar moet duidelijk zijn of het werkt.

In Vlaanderen nemen vrijwel alle driejarigen deel aan kleuteronderwijs. Van Bijsterveldt sluit niet uit dat ook Nederland op den duur deze stap zet, die de overheid structureel 100 tot 200 miljoen euro extra zou kosten.

Dit voorjaar komt ze voor het basisonderwijs met een ’Actieplan Basis voor Presteren’. Dat moet de prestaties van kinderen verbeteren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten